Založ si blog

Čo všetko prezrádzajú naše oči…

 

Oči sú zrkadlom našej duše. V očiach máme celý svoj vnútorný svet. Dajú sa z nich čítať pocity, ale aj vyčítať zdravotný stav. Očami vieme niekedy povedať viac ako slovom. Naše oči prosia, vyjadrujú túžbu, lásku. Môžeme v nich čítať radosť, nadšenie, dobrosrdečnosť. Môžu žiariť šťastím alebo vyjadrovať smútok, žiaľ, trápenie, zlosť, údiv, pohŕdanie… Majú súvislosť s našou psychikou. 

Nie každý znesie pohľad do očí. Úprimný pohľad vyjadruje záujem o druhého človeka, je neraz povzbudením. Pohľady sú rôzne. Aj z nich môžeme veľa vyčítať. Nehybný pohľad zameraný do “prázdna” môže vyjadrovať, že o niečom tuho premýšľame alebo na niekoho myslíme či spomíname. Oči “smejúce sa” vyjadrujú radosť. Akúkoľvek. Či sa z niečoho teší dieťa alebo dospelý, jeho oči ozdobia vejáriky úsmevu. V staršom veku sú to najkrajšie vrásky, ktoré sa tolerujú aj najväčším hollywoodskym hviezdam. 

Muž vyznávajúci lásku žene má uprený priamy pohľad do očí milovanej. Veľa vzťahov sa začína dlhým a hlbokým pohľadom do očí. Človek ľúbiaci či túžiaci po láske má pohľad zasnený a spravidla nevníma okolie. Mysľou je pri svojom objekte záujmu. Túžbu signalizujú privreté viečka. Všimnite si takýto pohľad u ženy, ktorá je v spoločnosti muža, cíti sa príjemne a túži po jeho bozku alebo nežných dotykoch. A oproti nej sediaci muž môže na ňu vyvaľovať oči, lebo sa mu páči.  Zahmlený pohľad vyjadruje neistotu. V očiach môžeme rozpoznať aj klamstvo. Vraj ho vyjadrujú zúžené zreničky.

A ešte taký láskyplný pohľad matky na dieťa. Vidí sa v ňom a vidí ho v najkrajšom svetle. Stelesňuje jej osobné či rodinné šťastie, hrdosť. Je to pohľad zároveň starostlivý, ochraňujúci. Naširoko roztvorené „kukadlá“ sú znakom prekvapenia, údivu. Je radosť sledovať deti, keď sa pozerajú na novú hračku, alebo plní očakávania rozbaľujú darčeky. Deti radi prosíkajú o niečo. Prosebné pohľady majú aj dospelí. Často po takomto pohľade očakávajú zhovievavosť, toleranciu alebo kladnú reakciu na svoju požiadavku. Najkrajší je pohľad do krásne rozžiarených očí s rozšírenými zreničkami. 

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 711952x
Priemerná čítanosť článkov: 3490x

Autor blogu

Odkazy