Založ si blog

Deň Zeme? Aj keby bol 365 krát v roku, nič sa nezmení… v našom postoji

 

Vždy, keď sa pripomíname Deň Zeme, tak si predstavím, čo všetko by sme mohli… Veď nikde sa nehovorí o tom, že musíme. Dokonca nemusíme ani vedieť, že práve 22. apríl je Dňom Zeme. Koho to dnes zaujíma? V médiách ani zmienka, možno kde tu informácia o nejakom nenápadnom podujatí. Veď nejde o reality show… „iba“ o realitu. Na vedcov, ktorí by nám mohli k tomuto dňu niečo múdre „v globále“ povedať, veď ide o globálne otepľovanie, zrejme zabudliDeň ubehne ako každý iný. 

V televízii nám ukážu zopár čiernych skládok komunálneho odpadu. Dnes sa zamerali napr. na odpad v okolí Bratislavy. Odpadky na Slovensku sa však povaľujú, alebo občas  aj poletujú, kdekoľvek. Najlepšie sa vynímajú na zelených trávnikoch, v lesoch, okolo lavičiek v parkoch, v okolí škôl a tak ďalej a tak ďalej.  

Práve v Deň Zeme si niektorí sľubujú, alebo niekoľko ľudí dokonca aj zrealizuje, nejakú tú brigádu na skrášlenie životného prostredia, a to je všetko. Brigády to však nevyriešia. Sú len malou náplasťou na veľký kopec plastov a netriedeného odpadu okolo nás. (My triedime aspoň sklo a plasty.) Lesy ustupujú bytovej výstavbe, pitná voda sa niekde už ani nedá piť… Vypnúť elektrické spotrebiče na minútu sa nikomu nechce. 

Dočítala som sa, ako každý rok, že Deň Zeme si pripomíname preto, aby sme si uvedomili závislosť na cenných daroch, ktoré sú nám prostredníctvom Zeme poskytované. Máme si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné. Nuž dobre, tak si to teda uvedomujeme… Ale čo ďalej? A dokedy?  

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 712828x
Priemerná čítanosť článkov: 3494x

Autor blogu

Odkazy