Založ si blog

Keď SDĽ nie je SDĽ, ale snaží sa o návrat ľavicovej politiky

Voľby sa nezadržateľne blížia. Úvahy o tom, ktoré strany v nich zvíťazia a ktoré sa s dlhým nosom  presunú do opozície, alebo v nej naďalej zostanú, naberajú na intenzite. Situácia je však štandardná.

Pribudlo zopár nových strán. Napríklad AZEN – Aliancia za Európu národov na čele s lídrom Milanom Urbánim, alebo Nová demokracia (ND), ktorá je nová už v názve. Zatiaľ sa však zviditeľnila len nepatrne, čo si spôsobil jej predseda Tibor Mikuš zrejme sám, keďže vyrukoval na verejnosť trochu oneskorene. Ďalšie nové strany, ktoré sa v prieskumoch verejnej mienky veľmi rýchlo zaradili medzi slovenskú politickú klasiku (Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, SDKÚ-DS, KDH, SMK), sú strana Most-Híd Bélu Bugára, ale najmä Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka. Táto strana, ktorá si prezieravo medzi dve slová začínajúce na s – SS – vsunula spojku a, sa zasa zviditeľnila až príliš. Snahou upútať na seba pozornosť za každú cenu, sa mnohým už stihla “prejesť”.  

Okrem toho, že do parlamentných volieb 2010 idú dve Ľudové strany (ĽS – HZDS a ĽS – Nové Slovensko), je tam aj jedna strana, ktorá má taký istý názov ako niekdajšia Strana demokratickej ľavice (SDĽ). Do predvolebného boja vstúpila so sloganom Sociálne dobre ľudsky. Škoda, že nemá aj taký názov. Znelo by to síce čudne, ale bolo by to aspoň férovejšie, keďže nemá nič spoločné s niekdajšou SDĽ. Takto môže mýliť tých, ktorí nepostrehli, že SDĽ svoju činnosť ukončila v posledný deň roku 2004 a jej právnym nástupcom  je Smer – SD.

Predseda SDĽ podnikateľ Marek Blaha na pútal pozornosť najskôr tým, že obvinil predsedu strany Smer – SD Roberta Fica z vykrádania programu Strany demokratickej ľavice. Smer – SD očividne leží SDĽ v (politickom) žalúdku. Teda skôr ležal. 20. apríla 2010 už mení svoju rétoriku. Víta varovanie predsedu strany Smer – SD pred pravicovými stranami, ktoré by mohli vytvoriť po voľbách 12.6.2010 pravicovú vládu. Predseda SDĽ sa poponáhľal s vyhlásením, že pre ďalší vývoj Slovenska je dôležité zostaviť po voľbách ľavicovú vládu. SDĽ tiež vyhlasuje, že jej cieľom je vrátiť sa k pôvodným hodnotám sociálne spravodlivého demokratického štátu a skutočnej ľavicovej politike.

Je na našej politickej scéne iná ľavicová strana, ktorá by pripadala do úvahy, ako Smer –  SD alebo predchodca SDĽ KSS? A navyše, KSS je v podstate naďalej v izolácii. Také spojenie zrejme nehrozí. Predseda KSS Jozef Hrdlička vyhlásil: „Nepovažujeme Smer za skutočne ľavicovú stranu, pretože nepristúpili k východiskám, ktoré by boli základom pre budovanie sociálneho štátu.“ Tak teda, kde sú tie ľavicové strany, ktoré by mali po voľbách spolu vládnuť? Že by Smer – SD, SDĽ a KSS? Sodoma gomora! 

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 714524x
Priemerná čítanosť článkov: 3503x

Autor blogu

Odkazy