Založ si blog

Kedy žene klesá sebavedomie a čo ho mužom posilňuje?

Sebavedomie žien i mužov v citových otázkach rastie alebo klesá úmerne danej situácii.

 

Ak má človek zdravé sebavedomie, vyžaruje energiu, optimizmus, má pozitívny prístup k životu. Vie sa nadchnúť pre vec, ale vie aj snívať, má charizmu, vnútornú harmóniu. Svojim nadšením či oduševnením (entuziazmom) vie „nakaziť“ aj okolie. Ak k tomu prirátame dobrú náladu, usmiatu tvár a trochu humoru, tak máme pred sebou človeka, s ktorým je radosť komunikovať, spolupracovať, ale hlavne radosť je s ním žiť. A keď sú obaja partneri zdravo sebavedomí, prenášajú svoju radosť zo života aj na svoje deti a zasievajú aj v nich sebadôveru.

Sebavedomie žien i mužov v citových otázkach rastie alebo klesá úmerne danej situácii. Napríklad mnohé na prvý pohľad sebavedomé a silné ženy zneisťujú, keď majú nejaké nedoriešené otázky okolo nového vzťahu. Potrebujú počuť jasnú a jednoznačnú odpoveď na status quo, v ktorom sa práve nachádzajú. Ani dlhoročné vzťahy sa nevyhnú pochybnostiam, či je žena, keď starne, naďalej tá prvá v očiach jej manžela alebo partnera, či je pre neho naďalej príťažlivá. Ak ju partner o tom nepresviedča, trápi sa. 

Je dobré, keď muž žene naďalej hovorí, že ju má rád (ak tomu tak je, ale srdcu niekedy nerozkážeš). Tým podporuje rast jej sebavedomia. Ale to platí aj obrátene. Obaja by si mali dávať najavo svoju lásku, a to nielen slovami, ale aj skutkami, aby neskĺzli do stereotypu a nezáživného zväzku, z ktorého raz jeden a raz druhý vystŕka hlavu a hľadá si niekoho iného. Ak sa aspoň raz za čas otvorene nerozprávajú o svojich pocitoch či pochybnostiach, jedného dňa zistia, že už je neskoro zachraňovať takýto vzťah.

Žene prudko klesá sebavedomie najmä vtedy, ak sa s ňou partner nemiluje v pravý čas. Niekedy si neuvedomuje svoju hodnotu nielen ako dlhoročná manželka, ale aj žena-matka, ktorá má jeho úctu. Aj keby ich vzťah prerástol do roviny priateľstva, ak si dôverujú, tak sú nenahraditeľnou hodnotou jeden pre druhého.

Nespokojná žena začne registrovať na svojom partnerovi len to negatívne, je podráždená, akoby bez života. Pri prvej príležitosti je náchylná prijať lichôtky či pozornosti od iného muža. Začne porovnávať, nadchýňa sa nežnôstkami, „vytešuje sa“, že je ešte žiaduca. Takto vznikajú aj nevery. Muži zvyčajne túžia po častejšom, zaujímavejšom či vzrušujúcejšom sexe, ženy po pozornostiach a  porozumení. Niektoré zdroje uvádzajú, že mužom posilňuje sebavedomie, keď majú dobrý sex so ženou. S nejakou.

V téme zameranej na sebavedomie som načrtla len niektoré otázky. Je to veľmi široká problematika. Kto má záujem, môže sa oboznámiť napríklad aj s Terapiou sebadôvery od autora Sašu Puebla. V texte, okrem iného, upriamuje pozornosť na zistenie stupňa sebadôvery a sily ega. Upozorňuje tiež na riziká príliš vysokej sebadôvery. Podľa neho je rozumné preháňať svoje reálne sebavedomie na približne 10 percent. Skúste sa zaradiť, kde patríte a skúste si o svojom sebavedomí spraviť reálny obraz. Čím reálnejší obraz o svojom sebavedomí máte, tým lepšie svoje sebavedomie dokážete ovládať a využiť vo svojom živote. 

Budem rada, ak svojimi názormi prispejete aj vy.

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 712984x
Priemerná čítanosť článkov: 3495x

Autor blogu

Odkazy