Založ si blog

Nerozumné škrtanie môže spôsobiť škody, ktoré sa budú naprávať veľmi ťažko…

Vo včerajšej relácii TA3 Téma dňa okrem iného odznelo, že je jasné, že nech bude vláda akákoľvek bude musieť šetriť. V tejto súvislosti analytik Ústavu slovenskej a svetovej ekonomiky SAV Peter Staněk (ktorého som vo svojich príspevkoch už niekoľko krát citovala) zdôraznil, že nerozumné škrtanie spôsobí škody, ktoré sa budú naprávať len veľmi ťažko. Jedným z najväčších problémov slovenskej ekonomiky je korupcia. Kým sa nezlikviduje alebo výrazne neobmedzí, akékoľvek škrtanie bude bez výsledku. Upozornil však, že ak sa bude škrtať bezhlavo, môže sa ekonomika preškrtať do ďalšej recesie. Ak sa škrtnú stimuly pre investorov, môže to zastaviť rast ekonomiky. Ak sa škrtnú sociálne dávky, povedie to k sociálnym nepokojom. Nerozumné škrtanie spôsobí škody, ktoré sa budú naprávať len veľmi ťažko. Akékoľvek škrty by mali  byť zhodnotené predovšetkým z hľadiska systémových dopadov.

Ani zníženie daní a odvodov nie je všeliek. Je to len jedna strana problému. Treba si uvedomiť, že ak nebude dopyt, výrobcovia nebudú mať pre koho vyrábať. Navyše, výška odvodov a daní už nie je pre investorov kľúčová. Tou je vymožiteľnosť a stabilita práva a schopnosť odhadnúť vývoj právnych procesov, pretože ak sa jeden zákon mení každého pol roka, ťažko si môže podnikateľ postaviť seriózny biznis plán. Podľa Staněka sa treba pýtať skôr na efektivitu niektorých infraštruktúrnych projektov, kde sa dá ušetriť oveľa viac ako šetrením na niektorých dotáciách. Treba dobudovať hlavné dopravné ťahy, keďže je známe, že investori prichádzajú do tých regiónov, ktoré majú potrebnú dopravnú dostupnosť.

Nová vláda bude musieť myslieť aj na dlhovú službu štátu. Z tohto hľadiska budú rizikové roky 2011 a 2014, kedy je splatnosť dlhopisov z rokov 2002 až 2006. Tu si bude musieť vláda vytvoriť istú bezpečnostnú rezervu na ich splatenie alebo si na to bude musieť požičať. Je dôležité, aký signál vyšle Slovensko o svojej kredibilite. Vyjadrenia spochybňujúce stabilizačný mechanizmus Európskej únie kredibilitu Slovenska určite nezvyšujú. Tento mechanizmus má chrániť euro pred znehodnocovaním. Z hľadiska exportu je pre Slovensko pokles eura výhodou. Treba si však uvedomiť, že ak spevňuje dolár, budú všetky tovary, ktoré sa kupujú v tejto mene, drahšie, či už ide o ropu alebo zemný plyn. Keď sa zvýšia ceny energonosičov, zvýši sa aj cena energie, a to sa následne premietne do cien tovarov a tým vzrastie tlak na infláciu.

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 712833x
Priemerná čítanosť článkov: 3494x

Autor blogu

Odkazy