Založ si blog

Boj proti korupcii je problém prakticky všetkých vlád. Nedá sa povedať, že nastupuje vláda čistých…

Jednou z priorít novej vlády bude boj proti korupcii. Aj o tejto téme diskutovali včera v relácii Slovenského rozhlasu (Z prvej ruky) politológovia Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky a Daniel Šmihula z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied.

Daniel Šmihula okrem iného povedal, že boj proti korupcii je problém prakticky všetkých vlád a ani teraz sa nedá povedať, že nastupuje vláda čistých. Pravicové vládne zoskupenie, vrátane niektorých súčasných koaličných strán, bolo pri moci od r. 1998 do r. 2006 a aj s týmito vládami sa spájali viaceré korupčné škandály. Pravicová vláda v minulom období takisto neurobila zásadný zvrat v boji proti korupcii. Treba však uznať, že ak by sa predložený program zrealizoval, bol by to posun vpred.

Grigorij Mesežnikov pripomenul, že silná programová reakcia novej koalície na stav korupcie a klientelizmu je dôsledkom stavu, ktorý tu bol od r. 2006. Podľa neho možno v tomto smere hovoriť o revolúcii. Ak sa nové opatrenia zrealizujú, výrazne posilnia transparentnosť a boj proti korupcii. 

V súvislosti s postojom Smeru ako opozičnej strany predpokladá, že sa dostane pod pomerne silný tlak a bude mať veľký problém odmietať všetky vládne zákony. Úplné odmietanie všetkého môže byť aj kontraproduktívne, najmä ak koalícia dokáže niektoré návrhy vhodne odkomunikovať.

Chceme smerovať k lepšiemu. Veď kto by nechcel. Ale zasa, koľkokrát sme verili v nápravu chýb a ako to dopadlo? Neraz sa udiali ešte väčšie ako tie predtým… A čo si myslíte vy? Bude (konečne) ako nebolo?

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 712999x
Priemerná čítanosť článkov: 3495x

Autor blogu

Odkazy