Založ si blog

Vraj máme komplex z Maďarov a sme totálne zakomplexovaný národ…

Už sa to nedá počúvať, ako sa niektorí Slováci nechcú zbaviť nálepky zakomplexovaného národa. To akoby sme chceli svoje dieťa od narodenia presviedčať o tom, že v živote z neho nič poriadne nebude, lebo je neschopné, nemá na nič talent a ubíjame v ňom aj nádej, že čo ak predsa len… Namiesto sebavedomia si pestujeme pocit akejsi malosti, nanič národa, ktorý sa nedokáže vystrieť a hľadieť na svet priamym pohľadom. Už ma nebaví počúvať, že sme neschopní chudáci, ktorí zohýbajú chrbát a zhrbení hľadia iba do zeme.

Ja sa taká necítim a nikdy som nemala také pocity, o ktorých denno denne čítam aj na tomto blogu. Som hrdá na mnohé úspechy Slovákov v ktorejkoľvek oblasti. Máme svetoznámych vedcov, technikov, spisovateľov, umelcov, športovcov… mnohé svetoznáme výrobky.

Nenapadlo vás niekedy, že tí, ktorí rýpu do Slovákov, si riešia svoje komplexy? Napr. taký Béla Bugár. Slováci boli z neho paf už keď sa po prvý raz dostal do parlamentu. Vraj aký je to seriózny politik, aký je ústretový k Slovákom… A hľa, stačí nebyť zaslepený všeobecnou nálepkou. Stačí sa oboznámiť s obsahom jeho knihy z roku 2004 s názvom Žijem v takej krajine… s podtitulom O Maďaroch, Slovákoch, premárnených príležitostiach a vynárajúcich sa možnostiach a pred vami sa otvorí celkom iný obraz o tomto politikovi. Knižku vydal László Szigeti v maďarskom vydavateľstve Kalligram.

Nad obsahom knihy Bélu Bugára sa zamýšľal aj prof. Ábel Kráľ (http://www.protiprudu.info/kam-vedie.html).

Z textu vyberám: V knižke sa B. Bugár usiluje vytvoriť dojem zmierlivého, európsky a svetovo rozhľadeného politika (a kresťana), ktorému veľmi záleží na dobrej budúcnosti Slovákov a Slovenska. O Slovensku hovorí ako o „krajine“. Je to pokus o oslabovanie autority Slovenska ako suverénneho štátu. Všetky jeho kritiky slovenskej štátnej a národnej politiky sledujú ten istý cieľ: odstránenie nehoráznej „krivdy Trianonu“.

Odmieta stav, že z neho „nejaké prekreslené hranice oficiálne urobili príslušníka národa vyhláseného za menšinu“ (s. 186). To znamená, že on, teda naši slovenskí občania hovoriaci po maďarsky, nie sú menšinou. Z toho ďalej vychodí, že južná hranica Slovenska nie je preňho a pre tých, ktorí idú s ním, štátnou hranicou. B. Bugár priznáva, že maďarská „politika uplatňovania sily vyvolala aj podozrievavosť a nepriateľstvo veľmocí a tak znemožnila, aby Madarsko nadobudlo rozhodujúce medzinárodné postavenie“. (s. 126)…

A potom, že kto má komplexy?

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 715592x
Priemerná čítanosť článkov: 3508x

Autor blogu

Odkazy