Založ si blog

Slovensko je nádherná krajina… Len prečo je tu toľko špiny?

Boli ste už v rozprávkovej krajine? „Za siedmimi horami, za siedmimi riekami je tá rozprávková krajina. Až uvidíte majestátne hory, čarovné zámky, nedotknutú prírodu, zamilujete sa do krajiny, ktorá na Vás čaká v srdci Európy. Objavte ten zázrak, skutočnú rozprávku: Slovensko – malá veľká krajina.“ Takúto reklamu o malej veľkej krajine v srdci Európy vysielame do zahraničia v anglickom, českom, nemeckom, poľskom a maďarskom jazyku.

Slovensko síce pre väčšinu jej občanov vôbec nie je rozprávková krajina, ako to hlása reklama, ale je naozaj nádherné. Pohľad z auta, ak sa nikam neponáhľate, z rýchlika alebo hoci aj z helikoptéry je úžasný. Tie lúky, polia, lesy, hory… a naša pýcha Nízke a Vysoké Tatry, Malá Fatra, Veľká Fatra, Slovenský raj… Aj ja vždy obdivujem, ako na takom kúsku Zeme môže byť toľko prírodných krás, jazier, riek, jaskýň, vodopádov či termálnej vody. Aj hlavné mesto je z rozhľadne alebo z vyhliadkového letu v balóne celkom pekné, moderné. A aká je Bratislava osvetlená, keď pristávate lietadlom vo večerných hodinách. Ani Viedeň neponúka taký zážitok. My, Slováci, sme patrične hrdí na naše geografické územie, možno len s malým povzdychom, že už nám chýba iba more.

Zato tu máme more problémov, veľa špiny… Nielen tej na čiernych skládkach či roztrúsenej v lone prírody. Špina v podobe neporiadku nás sprevádza aj v mestách alebo niektorých obciach, na cestách, ktoré sa tvária, že nepatria nikomu… Špina v hlavnom meste nie je výnimkou. Kde sa strácajú všetky finančné prostriedky vyčlenené na čistenie verejných priestranstiev, na upratovanie? Kde sa skrývajú všetky tie ruky, ktoré chcú dávať jedlo do úst, ale nič pre to neurobiť? Kde sú tí ľudia, odsúdení na verejnoprospešné práce?

A kde sme boli my, keď nám sem niekto neznámy navozil toľko špiny? Alebo si nikdy nepriznáme, že aj my sme jej pôvodcom? A máme obe ruky ľavé, keď nedokážeme odstrániť ani len tú špinu, ktorú sem nanosí hŕstka zahraničných turistov?

Ruku na srdce, necítili by sme sa lepšie, keby nebolo na Slovensku toľko nečistých rúk, špinavých praktík, toľko osočovania, ohovárania? Keby tu nebolo toľko nečestných ľudí a špinavcov, ktorí zamorujú našu krajinu, hneď by bol aj vzduch čistejší a dalo by sa tu lepšie dýchať, ale najmä žiť…

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 712968x
Priemerná čítanosť článkov: 3495x

Autor blogu

Odkazy