Založ si blog

Na Slovensku má skúsenosť s marihuanou okolo 600 000 občanov…

Pár dní uvažujem nad tým, ako môže mať na Slovensku skúsenosť s marihuanou okolo 600 000 občanov. Tento údaj vzišiel z prieskumu Štatistického úradu SR. Prieskum ESPAD zasa uvádza, že až 41 percent starších tínedžerov už skúsilo marihuanu. Užívaniu tejto „ľahkej“ drogy spravidla predchádzalo prechovávanie, ktoré je trestným činom. To sa nám to teda „parádne“ rozrástlo, páni policajti. Díleri sa asi veľmi neobávajú trestu.

Keďže 41 percent je hodne vysoké číslo, zaujímalo ma, ako tomu bolo pred niekoľkými rokmi. Začiatkom roku 1997 bolo napr. v Sme.sk zverejnené, že určitú skúsenosť s marihuanou má 23 percent mladých ľudí vo veku 15 až 21 rokov a pravidelne ju užíva 1,5 percenta osôb tejto vekovej kategórie. K týmto výsledkom dospeli spracovatelia dotazníkov, ktoré v rámci letnej akcie Jazda proti AIDS a drogám vyplnilo na viac ako 30 miestach Slovenska spolu 2251 respondentov, z toho 1011 dievčat a chlapcov vo veku od 15 do 21 rokov. Skúsenosť s tvrdou drogou priznalo 5,6 percenta respondentov tejto vekovej kategórie. Takmer 65 percent mladých respondentov získalo marihuanu od kamaráta zadarmo, 17,5 percenta uviedlo, že droga kolovala v skupine a 6 percent si ju kúpilo od dílera. Podobne heroín až 60 percent mladých získalo zadarmo, 33 percent od dílera.

V denníku Sme (7. 6. 2011, pod titulkom Šesťstotisíc podozrivých občanov) Mgr. Robert Klobucký, PhD., zo Sociologického ústavu SAV v Bratislave, okrem iného uviedol, že „v modernom a racionálne spravovanom štáte by jednoducho nemalo byť 600‑tisíc občanov podozrivých zo spáchania trestného činu, ktorého dôsledky sú pre spoločnosť minimálne.“

V roku 2001 sa Robert Fico ako opozičný politik vyslovil za netrestanie užívateľov marihuany. Ako premiér zmenil názor a v tejto oblasti nepodnikol nič. Pred minuloročnými voľbami bola súčasťou programu strany SaS dekriminalizácia marihuany. Táto vládna strana tento bod svojho programu nielenže nepresadila, ale nepodarilo sa jej doteraz ani len vyvolať širšiu spoločenskú diskusiu na túto tému.

Podľa štúdie Nadácie otvorenej spoločnosti slovenská polícia pristihne pri prechovávaní drog viac ako trikrát častejšie užívateľa ako dílera, pričom za dílera slovenský zákon považuje každého, kto prechováva viac ako desať obvyklých jednorazových dávok. Prechovávanie malého množstva drogy (najmä marihuany) je vo veľkej väčšine západoeurópskych krajín dekriminalizované a trestá sa teda nanajvýš pokutou či správnym konaním. Globálna komisia pre drogovú politiku nedávno publikovala správu, ktorej hlavným posolstvom je ukončiť kriminalizáciu užívateľov drog.

A aký máte názor na dekriminalizáciu marihuany na Slovensku vy?

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

František Oľha, Jozef Božik

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte eviduje výpadok 10 miliónov eur

18.04.2024 17:24

Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty.

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 714576x
Priemerná čítanosť článkov: 3503x

Autor blogu

Odkazy