Ak básne liečia dušu, tak to zvládne aj blog… Či?

17. apríla 2010, Martha Bielska, Čo ma zaujalo

A máme to vedecky potvrdené… Písanie básní môže prispievať k zdraviu človeka. Podľa vedcov môže písanie poézie pomáhať pri psychických problémoch. Pritom je jedno či ide o básne dobré alebo zlé. Môžu prispievať k duševnému a vraj aj fyzickému zdraviu človeka. Myslia si to americkí vedci.

Táto činnosť podľa Daily Telegraph pomáha človeku kontrolovať emócie a znižuje pocity úzkosti, strachu a smútku. Vypisovanie sa z pocitov na človeka pôsobí očisťujúco, pretože potláča aktivitu časti mozgu spätú s emocionálnymi zmätkami a zvyšuje činnosť v oblasti sebakontroly. Samotná kvalita veršov však nemá na proces nijaký účinok. Na základe týchto zistení však chcú teraz odborníci vytvoriť terapie, ktoré by mohli pomáhať pri zmierňovaní sociálnych fóbií.

Ide o istý druh emocionálnej regulácie. Zdá sa, že to pôsobí na naše úzkosti. Asi to je aj dôvod, prečo si toľko ľudí píše denníky a skladá otrasné texty piesní. O tomto som sa dávnejšie dočítala v zaujímavostiach jedného nemenovaného denníka pod titulkom: Básne liečia dušu.

Ak je blog náš denník, tak v zmysle zistení vedcov, by sme mali písať a písať a nepozastavovať sa nad kvalitou napísaného slova, teda hlavne básní. Veď, keď (nám) to má pomôcť, tak čo…