Zeleninou proti rakovine…

20. mája 2010, Martha Bielska, Čo ma zaujalo

Tri hlavné druhy zeleniny podľa ruských vedcov a čo zistili americkí vedci.

V jednom ruskom časopise som sa dočítala, že vedci odporúčajú zeleninu ako “liek” proti rakovine, a to najmä brokolicu, kapustu a cesnak. Možno je to všeobecne známe, ale určite nezaškodí občas si to pripomenúť.        

Kapusta je účinný a po stáročia uznávaný liek na viacero zdravotných problémov. Obklady z kapusty pôsobia proti kožným chorobám, zmierňujú bolesti hlavy, kĺbov a svalov. Šťava z kapusty denne hojí žalúdočné vredy a celkovo zlepšuje imunitný systém. Kyslou kapustou si pomôžeme, ak nám nefunguje príliš dobre trávenie. Kapuste sa tiež  pripisuje pozitívny vplyv pri ochoreniach srdca.

Americkí vedci zasa zistili, že farbivo anthocyanín, ktoré zafarbuje ovocie do červena, purpurova alebo do modra, spomaľuje rozvoj rakovinových buniek v črevách. Napríklad čučoriedky sú omnoho účinnejšie ako reďkovky. Anthyocyanín môže byť obzvlášť užitočný v boji proti rakovine čriev. Keď sa podarí tieto látky izolovať a ešte zvýšiť účinnosť, umožní to vyvinúť nové lieky na liečbu rakoviny.

V Európskom kódexe proti rakovine sa okrem iného uvádza: Jedzte denne viac rôznych druhov zeleniny a ovocia aspoň v piatich dávkach. Obmedzte príjem potravín, ktoré obsahuj živočíšne tuky.

Rozsiahle epidemiologické štúdie dokazujú ochranný účinok vysokého príjmu zeleniny a ovocia a zníženie rizika viacerých foriem rakoviny – pľúc, hrtana, hltana, pažeráka, žalúdka, hrubého čreva a konečníka a pankreasu. Pri analýze vplyvu rôznych druhov zeleniny a ovocia sa ochranný účinok dokázal najmä pri šaláte, mrkve, listnatej zelenine, karfiolu, brokolici, citrusových plodoch, cibuľovitej zelenine (cibuľa, cesnak). Zelenina a ovocie obsahujú viaceré potenciálne protinádorové látky (flavonoidy, fytoestrogén, genistén atď. Ochranný účinok sa prejavuje pri slizničných formách rakoviny (zažívací a dýchací systém), pri hormonálne závislých nádoroch je však slabší, prípadne žiadny.