Dzurinda chce po voľbách zrušiť zákon o štátnom občianstve…

28. mája 2010, Martha Bielska, Čo ma zaujalo

Tento polemický oznam upútal moju pozornosť a možno aj potenciálnych voličov SDKÚ-DS.

Premiér Robert Fico bezprostredne po rokovaní vlády v stredu dňa 26. mája informoval novinárov, že vláda Slovenskej republiky schválila novelu zákona o štátnom občianstve a návrh na skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu zákona. O tých dvoch návrhoch bude rokovať Národná rada SR. Návrh, ktorý predkladá vláda do parlamentu, je podľa slov premiéra štandardnou európskou novelizáciou zákona o občianstve. 

Novela zákona spočíva v tom, že ak občan Slovenskej republiky sám dobrovoľne urobí právny úkon, ktorý bude smerovať k získaniu cudzieho štátneho občianstva, stráca občianstvo Slovenskej republiky. Sú tam výnimky v podobe získania štátneho občianstva narodením alebo manželstvom. Pokiaľ ide o deň nadobudnutia účinnosti, vláda berie do úvahy, že 20. august 2010 je rozhodujúci dátum pre nadobudnutie účinnosti maďarského zákona, preto vláda SR navrhla Národnej rade SR, aby schválila deň nadobudnutia účinnosti novely zákona 17. júla 2010. 

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda vzápätí vyrukoval s tým, že v prípade, že jeho strana bude po júnových parlamentných voľbách vo vláde, navrhne úplné zrušenie novely zákona o štátnom občianstve. Novelu by nahradili novým zákonom aj mimo zákona o štátnom občianstve.

Novinári radi okorenia každú informáciu pikantným titulkom a preto napísali veľkými písmenami, že Dzurinda chce po voľbách zrušiť zákon o štátnom občianstve. Ja teda neviem ako by to mohol urobiť, keďže jeho meno nefiguruje na volebnej listine SDKÚ-DS. Zrejme svojim vyhlásením chcel oznámiť, že jeho strana navrhne… Ale aj tak, dohovie, či to bude po voľbách ešte jeho strana. Nič to nemení na fakte, že tento polemický oznam upútal pozornosť čitateľov a možno aj ďalších potenciálnych voličov SDKÚ-DS. Ešte rýchlo rýchlo trochu reklamy do médií, však voľby sa už nezadržateľne blížia…