Kde sa bude (s najväčšou pravdepodobnosťou) škrtať…

17. júna 2010, Martha Bielska, Čo ma zaujalo

 

Slovenskej ekonomike by sa malo v tomto roku dariť lepšie, ako ukazovali pôvodné odhady. Ekonómovia ale poukazujú na hrozbu rastúceho deficitu a na to, že nová vláda bude musieť prijať aj nepopulárne opatrenia. Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna vo včerajšej Téme dňa v TA3 zdôraznil, že vláda nebude zvyšovať dane. Prioritne budú hľadať škrty v rozpočte a šetriť na strane verejných výdavkov.

Pokiaľ ide o zmeny v daňovom systéme, tie budú o rušení výnimiek a nie o progresivite zdaňovania alebo zvyšovaní daní. Švejna verí, že ekonómovia v jednotlivých politických stranách, ktoré vytvoria koalíciu, sa na odborných otázkach veľmi rýchlo dohodnú. Pokiaľ ide o dôchodkový systém, povedal, že treba hovoriť o tom, ako zlepšiť druhý pilier a zatraktívniť ho pre ľudí. Nemyslí si ale, že by vláda pristúpila k zmene pomeru odvodov do druhého piliera a Sociálnej poisťovne.

Reforma dôchodkového systému bude jednou z hlavných tém vlády, pritom v prvom pilieri bude treba, okrem iného, obmedziť zásluhovosť. Zvýšenie veku odchodu do dôchodku nemá v programe ani jedna zo strán, aj keď podľa Ivana Švejnu súčasní štyridsiatnici určite nepôjdu do dôchodku vo veku 62 rokov. Spolu s SaS navrhnú reformu odvodového systému a zníženie niektorých sadzieb.