Zásluhy (možno) budúceho generálneho prokurátora…

23. mája 2011, Martha Bielska, Čo ma zaujalo

Jeden z titulkov hlása: Čentéš ide do boja… Neviem prečo sa mu nechcelo „bojovať“ už 17. mája 2011, keď bolo s kým. Už mohol sedieť vo vytúženom koženom kresle. On by možno najradšej „bojoval“ sám. Prvý „boj“ bude musieť naozaj vyhrať sám nad sebou. Mal by si ujasniť, či áno alebo nie, teda či chce podstúpiť právo voľby, čo samozrejme nie je jeho povinnosť. Alebo kedy áno a kedy nie? Sedemnásteho mája toho roku netúžil po mieste generálneho prokurátora? Asi áno, len čo keď ten protikandidát bol taký „obyčajný“. Trnka ako protikandidát mu zrejme nevoňal. Alebo bol príliš silný protivník? Dohovie ako to vypáli nabudúce. Čo ak mu nebude voňať ďalší protikandidát? S akým zdôvodnením odstúpenia z kandidátky vyrukuje potom? Možno už bude opatrnejší. Najskôr vyčká koho navrhne opozícia a až potom pôjde do boja. 

Kým budú poslanci „bojovať“ za verejnú voľbu generálneho prokurátora, zatiaľ si môžete prečítať Curriculum vitae JUDr. Jozefa Čentéša, PhD. Možno o lepšom a skúsenejšom kandidátovi na post generálneho prokurátora ste zatiaľ ani nechýrovali.

V roku 1991 ukončil štúdium na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V rokoch 1991 až 1995 absolvoval doktorandské a postgraduálne štúdium na Právnickej fakulte UK v Bratislave.

Od roku 1991 pôsobil 6 rokov ako prokurátor na Okresnej prokuratúre Bratislava III. V rokoch 1997 až 1999 pracoval ako bankový expert v Slovenskej sporiteľni a Istrobanke. Od mája 1999 pôsobí na Generálnej prokuratúre ako prokurátor a od apríla 2004 vykonáva funkciu zástupcu riaditeľa trestného odboru. Bol členom rekodifikačnej komisie Ministerstva spravodlivosti SR pre trestné právo procesné, ktorá vypracovala nový Trestný poriadok. Pôsobí ako pedagóg na Akadémii Policajného zboru v Bratislave a na Katedre trestného práva, kriminológie a kriminalistiky PF UK v Bratislave. (CV je z verejne prístupného zdroja na internete.)