Založ si blog

Ak básne liečia dušu, tak to zvládne aj blog… Či?

A máme to vedecky potvrdené… Písanie básní môže prispievať k zdraviu človeka. Podľa vedcov môže písanie poézie pomáhať pri psychických problémoch. Pritom je jedno či ide o básne dobré alebo zlé. Môžu prispievať k duševnému a vraj aj fyzickému zdraviu človeka. Myslia si to americkí vedci.

Táto činnosť podľa Daily Telegraph pomáha človeku kontrolovať emócie a znižuje pocity úzkosti, strachu a smútku. Vypisovanie sa z pocitov na človeka pôsobí očisťujúco, pretože potláča aktivitu časti mozgu spätú s emocionálnymi zmätkami a zvyšuje činnosť v oblasti sebakontroly. Samotná kvalita veršov však nemá na proces nijaký účinok. Na základe týchto zistení však chcú teraz odborníci vytvoriť terapie, ktoré by mohli pomáhať pri zmierňovaní sociálnych fóbií.

Ide o istý druh emocionálnej regulácie. Zdá sa, že to pôsobí na naše úzkosti. Asi to je aj dôvod, prečo si toľko ľudí píše denníky a skladá otrasné texty piesní. O tomto som sa dávnejšie dočítala v zaujímavostiach jedného nemenovaného denníka pod titulkom: Básne liečia dušu.

Ak je blog náš denník, tak v zmysle zistení vedcov, by sme mali písať a písať a nepozastavovať sa nad kvalitou napísaného slova, teda hlavne básní. Veď, keď (nám) to má pomôcť, tak čo… 

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Valko

V kauze vraždy advokáta Valka ešte nie je vytýčený hlavný termín pojednávania

16.06.2024 10:36

V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka stále nie je na Mestskom súde Bratislava I známy termín hlavného pojednávania.

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 720611x
Priemerná čítanosť článkov: 3532x

Autor blogu

Odkazy