Založ si blog

Predvolebná realita: novodobí zbohatlíci na úkor občanov…

Pred každými parlamentnými voľbami si ľudia nahovárajú, že už bude lepšie. A potom idú a volia tých istých ako predtým. Dokonca sa vzájomne presviedčajú o tom, že treba voliť osvedčených. Vraj sú už zabezpečení a aspoň nebudú myslieť iba na seba. Zabúdajú pritom, že kto má veľa, ten chce ešte viac. A aj potrebuje viac, veď treba zabezpečiť celú rodinu. Rady známych sa rozrastajú, spriaznené duše profitujú.

Kandidátky ponúkajú úspešných aj menej úspešných politikov. Pribudli nové tváre, ale nie sú ojedinelí ani bohatí mecenáši. Sotva si už niekto spomenie na tých, ktorí zbohatli na úkor dôverčivých občanov, napr. prostredníctvom kupónovej privatizácie, ktorá zabezpečila hŕstke Slovákov, ale aj zahraničným chytrákom, blahobyt. 

Vo všeobecnosti sme už takí skeptickí, že neveríme tomu, že by mohli existovať ešte politici, ktorí by uprednostnili záujem spoločnosti pred osobným prospechom.

Nedávno som natrafila na citát Edwarda Shilsa, ktorý žil v rokoch 1911 až 1995 a bol profesorom sociológie a sociálneho myslenia na University of Chicago v USA, ktorý povedal: Občiansky vyspelý človek vždy, keď sa má rozhodnúť a konať v konfliktnej situácii, nepovažuje za predmet svojho záväzku v prvom rade členov svojej rodiny, obce, politickej strany, etnickej skupiny, sociálnej vrstvy alebo kolegov v práci, ale občiansku spoločnosť.

Na prahu parlamentných volieb by nám tieto slová mohli pomôcť pri rozhodovaní sa koho voliť. Chápem aj rozpaky. Veď, ktorí sú tí občianski vyspelí ľudia v našej politike? Komu má už dnes Slovák veriť? 

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 713007x
Priemerná čítanosť článkov: 3495x

Autor blogu

Odkazy