Založ si blog

Nie je spánok ako spánok alebo sladké prebudenie…

  

Fakty okolo spánku sú dávno známe. Zatiaľ čo Šípková Ruženka v známej rozprávke prespala sto rokov, my tomuto životodarnému procesu venujeme zhruba 23 rokov. Antickí básnici ospevovali spánok ako dar bohov a balzám na dušu.

 

Neskôr bol dlhé obdobie považovaný za neužitočné plytvanie časom. Na konci 20. storočia sa vedci začali zaoberať spánkom dovtedy nevídanou mierou a vďaka tomu vieme, že sa telo počas spánku v žiadnom prípade nespráva pasívne. 

Spánok je skrátka nevyhnutný. Vedci sa domnievajú, že počas spánku sa organizmus regeneruje vďaka tomu, že sú utlmené funkcie všetkých najväčších požieračov energie. Dôležitou funkciou spánku je tiež práca s pamäťou, kedy sa vyhodnotí dôležitosť vnemov a tie nepodstatné sú odsunuté do zabudnutia.

Spánok má niekoľko fáz. Najhlbší spánok je zhruba prvé tri hodiny po zaspatí. Potom sa presunie do ľahšej fázy, ktorú vystrieda tzv. fáza REM (z angl. rapid eye movement, teda rýchly očný pohyb). Pre túto fázu sú typické rýchle pohyby očných buliev pod viečkami. V tomto štádiu dosahuje aktivita mozgu svoje maximum. Ak sa v priebehu tejto fázy zobudíte, ľahko si vybavíte sny, ktoré sa Vám práve snívali. Pravdepodobne tiež pocítite vyššiu hladinu sexuálnych hormónov – srdečná frekvencia je vyššia a pohlavné orgány signalizujú svoju chuť na rozkoš… 

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 712964x
Priemerná čítanosť článkov: 3495x

Autor blogu

Odkazy