Založ si blog

Dieťa bez dozoru… a úraz je tu raz-dva

Neviem prečo, ale keď sa zvrtne reč na deti, tak mi začnú hrať iskričky v očiach a objaví sa mi úsmev na tvári. Keď sa však debata uberá smerom k úrazom detí, tak som precitlivená, šokovaná aj rozčúlená. Ide ma rozhodiť, keď dospelí spôsobia deťom úraz svojou nevšímavosťou, ľahostajnosťou alebo neprítomnosťou. Hlavou mi prebleskujú úrazy detí pri dopravných nehodách, telíčka vypadnuté z balkóna či z okna, deti popálené, udusené, utopené, otrávené. Dojímajú ma príbehy detí s onkologickými chorobami, ktoré sa im rozbujneli aj následkom úrazov.  

Je leto, čas prázdnin a my si niekedy ani neuvedomujeme koľko nástrah číha na naše ratolesti práve teraz. Stačí okamžik nepozornosti a dieťa sa na kĺzačke prepracuje k rozbitej hlave alebo prinajmenšom si vybije zub. Treba si uvedomiť, že dieťa môže napríklad pohrýzť pes v parku, na sídlisku môže spadnúť do nezakrytej šachty, pri hre s loptou na ulici vletieť pod auto. Môže stratiť rovnováhu a spadnúť z vysokého zábradlia a tak ďalej a tak ďalej. 

Viem, že stať sa môže všeličo a nie vždy sa dá úrazu predísť. Avšak dieťa treba poučiť, vystríhať a tie malé deti rozhodne nenechať bez dozoru. Tie najzvedavejšie a najšantivejšie stvorenia nemajú ani potuchy o tom, čo sa im môže stať. Aj školáci by mali dostať „protiúrazovú“ lekciu zakaždým, keď sa idú vyblázniť „von“. Aspoň pripomenúť: A opatrne!

Štatistiky sú neúprosné. Ročne utrpí úraz na Slovensku asi 200 tisíc detí a z toho 20 tisíc musí byť hospitalizovaných. Približne 200 detí v dôsledku úrazov aj zomrie.

Nezabúdajme, že deti pri hre neraz popustia uzdu svojej fantázii a riziko úrazu je tu raz-dva. Práve v letnom období narastá počet úrazov detí o 20 až 30 percent. Tieto riziká by sa mali prevenciou minimalizovať. Apropo? Viete kde je práve teraz vaše dieťa, zverené vnúča alebo mladší súrodenec? Preventívne sa pozrite!

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 715633x
Priemerná čítanosť článkov: 3508x

Autor blogu

Odkazy