Založ si blog

Zostane žena ženou aj v politike?

Včera večer pri debate pod mojim príspevkom Nie je muž ako muž… navrhovali niektorí aj ďalšiu tému, o ktorej by sme mohli diskutovať a ktorá by sa týkala žien. Herodes123 navrhol tému: Zostane žena ženou aj v politike? Pod týmto titulkom som napísala svoj pohľad.

Politika má svoje nepísané pravidlá, ktoré si vytvárali dlhé roky najmä muži, lebo žena v politike bola dosť dlho ojedinelým zjavom. Ale to neznamená, že kvôli tomu ich má žena – politička automaticky preberať a podriadiť sa im.

Žena v politike by sa nemala hrať na muža alebo sa snažiť držať s nimi krok. Nemusí si kvôli tomu obliekať nohavice, piť alkohol a mať silné reči… Nemusí s kolegami chodiť na pivo len preto, aby ukázala, že je priateľská… Práve naopak. Mala by si zachovať svoju prirodzenú ženskosť, šarm, intuíciu, ale aj humor a cit. Cit pre mieru je v politike dôležitý.

Aj keď ženu v politike by sme nemali hodnotiť podľa jej zjavu, čo si budeme navrávať, je príjemnejšie pozerať sa na sympatickú usmievavú tvár krehkej ženy ako na prísnu večne namosúrenú dokonalú madam… Nemala by byť zakríknutá, ale ani využívať ženské zbrane… :-)

Žena v politike by mala byť v prvom rade osobnosť, rozhľadená, múdra, vzdelaná, empatická, ktorá vie byť nad vecou a stáť si za svojim slovom, ale aj priznať si chybu, nie je ľahko ovplyvniteľná (najmä mužmi), ale nevystupuje ani z pozície učiteľky či matky, ktorú treba poslúchať. Mala by vystupovať distingvovane a nepodliehať náladám či dokonca hystérii, ak sa jej niečo nedarí.

Žena v politike by mala byť rovnocenným partnerom za diskusným stolom, viesť dialóg na úrovni diplomata, vedieť prijať konsenzus, vhodne argumentovať, čo sa nedá bez znalosti problematiky. Mala by byť sebavedomá, nie však namyslená, vedieť pôsobiť na city, ale hlavne na rozum…

Žena v politike sa má čo obracať, pretože niektorí striehnu na každý jej krok, každé slovo, aby mohli vyhlásiť (a to sa zďaleka netýka iba novinárov), že hja, žena… nedorástla na politika. Dôležitý je aj chýr, aký sprevádza ženu – političku, ak nechcem priamo použiť slovo povesť. Lebo ak nemá žena dobrú povesť (na rozdiel od mužov, kde sa to neberie až tak citlivo), tak má dosť veľký problém. V takom prípade ju odsudzujú nielen muži, ale aj ženy.

Žena v politike by mala zostať ženou v pravom zmysle slova, aj keď jej pozícia si vyžaduje výkony muža…

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 711928x
Priemerná čítanosť článkov: 3490x

Autor blogu

Odkazy