Založ si blog

Jantár sa znovu teší obľube…

 

Mám jantárový náhrdelník. Dostala som ho do daru od svojej svokry. Zopár rôčkov si ho obzerám, primeriavam… Dnes som práve uvažovala nad tým, že vlastne som ho nemala ani raz na sebe. Neviem, zdalo sa mi, že je to už nemoderné. A predstavte si, že jantár sa znovu nosí… Množstvo rôznych kreácií som objavila v jednom bratislavskom výklade. No povedzte, nie je to nádhera? 

   

Jantar vo výklade v Bratislave Foto: Martha Bielska

 

Jantár vo výklade Foto Martha Bielska

 

Môj trojradový náhrdelník je v typickej medovej farbe. Ale jantár má nespočetné množstvo farebných odtieňov. Najneobyčajnejšie farby sú určite zelená, modrá, šedá a tmavočervená v mnohých odtieňoch. Existujú aj jantárové kusy stiebristého sfarbenia, či bezfarebné varianty pravého jantáru. A ako vrchol nezvyčajnosti sa našiel pestrofarebný jantár napríklad v červeno-modro-žltej kombinácii.

Vedeli ste, že jantár je po tisícročia nielen žiadaný tovar, ale aj zdroj vedeckých poznatkov? Vedcom umožnil pohľad do živého sveta dávnych vekov, pretože v týchto skamenených žltých živiciach nachádzajú pozostatky živočíchov i rastlín. Jantár je organický nerast pôvodom z fosílnej živice. Je dobrým elektrickým izolátorom. Starogrécky názov jantáru je elektrón a z neho vzniklo pomenovanie elektrina. (Zdroj k odbornej časti: Nevšedný jantár)

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 717404x
Priemerná čítanosť článkov: 3517x

Autor blogu

Odkazy