Založ si blog

Zeleninou proti rakovine…

Tri hlavné druhy zeleniny podľa ruských vedcov a čo zistili americkí vedci.

V jednom ruskom časopise som sa dočítala, že vedci odporúčajú zeleninu ako “liek” proti rakovine, a to najmä brokolicu, kapustu a cesnak. Možno je to všeobecne známe, ale určite nezaškodí občas si to pripomenúť.        

Kapusta je účinný a po stáročia uznávaný liek na viacero zdravotných problémov. Obklady z kapusty pôsobia proti kožným chorobám, zmierňujú bolesti hlavy, kĺbov a svalov. Šťava z kapusty denne hojí žalúdočné vredy a celkovo zlepšuje imunitný systém. Kyslou kapustou si pomôžeme, ak nám nefunguje príliš dobre trávenie. Kapuste sa tiež  pripisuje pozitívny vplyv pri ochoreniach srdca.

Americkí vedci zasa zistili, že farbivo anthocyanín, ktoré zafarbuje ovocie do červena, purpurova alebo do modra, spomaľuje rozvoj rakovinových buniek v črevách. Napríklad čučoriedky sú omnoho účinnejšie ako reďkovky. Anthyocyanín môže byť obzvlášť užitočný v boji proti rakovine čriev. Keď sa podarí tieto látky izolovať a ešte zvýšiť účinnosť, umožní to vyvinúť nové lieky na liečbu rakoviny.

V Európskom kódexe proti rakovine sa okrem iného uvádza: Jedzte denne viac rôznych druhov zeleniny a ovocia aspoň v piatich dávkach. Obmedzte príjem potravín, ktoré obsahuj živočíšne tuky.

Rozsiahle epidemiologické štúdie dokazujú ochranný účinok vysokého príjmu zeleniny a ovocia a zníženie rizika viacerých foriem rakoviny – pľúc, hrtana, hltana, pažeráka, žalúdka, hrubého čreva a konečníka a pankreasu. Pri analýze vplyvu rôznych druhov zeleniny a ovocia sa ochranný účinok dokázal najmä pri šaláte, mrkve, listnatej zelenine, karfiolu, brokolici, citrusových plodoch, cibuľovitej zelenine (cibuľa, cesnak). Zelenina a ovocie obsahujú viaceré potenciálne protinádorové látky (flavonoidy, fytoestrogén, genistén atď. Ochranný účinok sa prejavuje pri slizničných formách rakoviny (zažívací a dýchací systém), pri hormonálne závislých nádoroch je však slabší, prípadne žiadny.

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 712848x
Priemerná čítanosť článkov: 3494x

Autor blogu

Odkazy