Založ si blog

Viete, že symbióza ihličnanov v záhrade môže vytvoriť neopakovateľné scenérie malého sveta?

Analytik Ústavu slovenskej a svetovej ekonomiky SAV Peter Staněk sa vo svojom voľnom čase venuje pestovaniu okrasných stromov – ihličnanov. Hovoril o tom ako hosť relácie Slovenského rozhlasu Z prvej ruky – Profily (3.7.2007). Rada sa vraciam k tomuto rozhovoru, lebo je stále aktuálny. Okrem iného povedal, že okrem Japonska nepozná krajinu, ktorá by na takom malom teritóriu koncentrovali také rozdielne krajinotvorné prvky. V tomto zmysle sme naozaj veľmi zvláštnou krajinou, kde nájdeme všetko možné, od bukových a dubových pralesov až po obrovské kultúrne pamiatky, pamätihodnosti, zvláštnosti prírodné, umelecké, kultúrne. 

Vysvetlil rozdiel medzi bonsajom a sekvojou. Bonsaj je malý trpasličí stromček ihličnana alebo listnáča. Sekvoja je jeden z najväčších stromov na svete. Dožíva sa až 4-tisíc rokov, dosahuje v amerických podmienkach výšku okolo 120 až 140 metrov a jeho kmeň je taký veľký, že ho neobjíme ani 20 ľudí. Sekvoje predstavujú jeden z najstarších žijúcich organizmov na planéte Zem, i keď najstarší je určitý druh juniperu, ktorý vrastie 100 metrov do hĺbky a má pomerne veľký rozsah na povrchu.

S nadšením hovoril o svojej záhrade, ktorú buduje už takmer 30 rokov. Je to jeho hobby, oáza pokoja a relaxácie. Venuje sa pestovaniu ihličnanov, malých aj veľkých. Bonsaje nepestuje, ale pestuje trpasličie konifery. Má aj veľké 12, 15, 16-metrové stromy ako atlantské cédre, sekvoju a podobne. Keďže každý strom má vlastné určité danosti, ktoré musí rešpektovať, tak sa venuje štúdiu charakteru jednotlivých stromov, ich zvyklostí, väzby na pôdu atď. Otvára to úplne nový svet, ktorý sme si nikdy neuvedomovali.

Záhradám sa venoval vždy skôr platonicky. Keď kúpili záhradu, samozrejme najskôr boli predstavy o tom, že tam budú pestovať zeleninu. To však nebolo nič pre neho. Postupne začal manželke ukrajovať zo záhrady stále nové a nové diely pre okrasné stromy. Vyvinulo sa z toho premietnutie teoretických pohľadov na japonské záhrady na realitu. Stromy potrebujú veľkú opateru a niekedy na to nestačí ani každý víkend.

Pokiaľ ide o druhy stromov, má vytvorené zázemie podobné aké majú filatelisti a vymieňajú si ich. Takýmto spôsobom postupne vytvoril „zbierku“, v ktorej má vyše 280 druhov ihličnanov. Pre niektorých bolo zvláštnosťou, že niektoré stromy prežívajú. Ale on hovorí, že pokiaľ sa o strom staráte s láskou, venujete sa mu, rozprávate sa s ním, snažíte sa mu uspokojiť všetky jeho potreby, ten strom alebo tá rastlina je schopná prežiť aj v náročnejších podmienkach. Existuje však niekoľko druhov, ako napríklad araucaria, ktorú musí na zimu zakrývať, lebo naše mrazy, ktoré niekedy dosahujú aj -20 stupňov, by neprežila. Drvivá väčšina stromov, vrátane cédrov, zvládne aj tie zimy, ktoré sú pomerne ostré.

Jeho stromy sa vzájomne rešpektujú a tolerujú. Aj keď niektoré výskumy ukázali, že pokiaľ nasadíte do kochlíka rastliny, ktoré sú z úplne odlišných koncov, tak sa snažia agresívne rozšíriť koreňový bal a vytlačiť tú druhú rastlinu. Podobá sa to ľudským vlastnostniam. Ale u ihličnanov je to trošku iné. Tam je pomerne zaujímavá symbióza. Najkrajšie je keď kombinujete na malej ploche rôzne druhy ihličnanov a vytvára to neopakovateľné scenérie malého sveta. Sadí ich aj podľa toho, aby vznikol vnem obrazový (textúra stromu), farebný (zafarbenie), tvarový (stĺpové stromy alebo klasické) a samozrejme aj podľa vône, aby sme mali integráciu všetkých vnemov. Koniec  koncov toto je jeden z princípov tvorby japonských záhrad. Peter Stanek dodal, že má väčšinu ihličnanov, ktoré sa dajú pestovať v našich podmienkach. Dodal, že možno málokto vie, ale práve zima, ktorá vymrazí vodu z pôdy, je horšia ako suchá, ktoré sú v lete.   

A ešte zopár názorov Petra Staněka. Na otázku, čo obdivuje na opačnom pohlaví, povedal: rozum, inteligenciu a schopnosť skĺbiť krásu a múdrosť. Možno niekto povie, že je to vzácne vyskytujúci sa fenomén, ale možno že má šťastie na to, že sa stretol s takýmito ženami. Verí v zdravý rozum, aj keď ľudská história je dôkazom, že zdravý rozum je stále niekde v kúte a stále je prekrývaný ľudskou hlúposťou a závisťou. V živote človeka je podľa neho najdôležitejšie môcť sa každému pozrieť do očí a pokojne spávať. Pekné myšlienky, čo poviete?

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 712799x
Priemerná čítanosť článkov: 3494x

Autor blogu

Odkazy