Založ si blog

„Odpratať“ bezdomovcov počas Majstrovstiev sveta v hokeji v SR bude asi tvrdým orieškom…

Už len necelých 52 dní ostáva do Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011 na Slovensku. V dňoch od 29. apríla do 15. mája 2011 budú mestá Bratislava a Košice dejiskom vytúžených majstrovstiev.

V rámci vrcholiacich príprav a „veľkého upratovania“ si mestské zastupiteľstvá Košíc a Bratislavy zmysleli urobiť poriadky aj s bezdomovcami, ktorí nie sú práve najlepšou vizitkou týchto miest.

V Košiciach chcú bezdomovcov a žobrákov odpratať zo železničnej a autobusovej stanice a ich okolia a počas šampionátu ich odlákať do priestorov Malinovského kasární. Radnica im sľubuje trikrát denne teplé jedlo. Policajti si posvietia aj na opilcov, ktorých v prípade potreby odvezú na dočasnú „záchytku“.

V Bratislave sa pozornosť sústreďuje najmä na tých bezdomovcov, ktorí sú udomácnení na hlavnej železničnej stanici a na autobusovej stanici Nivy. Mesto sa pokúsi odlákať ich aj z ďalších lokalít, kde sa budú zdržiavať fanúšikovia hokeja. Magistrát plánuje dohodnúť sa so sociálnymi zariadeniami v Bratislave a ponúknuť im lacné stravovanie. Nuž, úctyhodný počin také lacné 18-dňové stravovanie. Ešte že už bude jar a nemuseli im ponúknuť aj lacné ubytovanie.

Nepôjde však iba o bezdomovcov, ale odpratať chcú aj ľudí pod vplyvom alkoholu a iných omamných látok. Protí tým, ktorí budú porušovať verejný poriadok a vzbudzovať verejné pohoršenie zakročia policajti.

Podľa televíznej reportáže z priestorov Hlavnej železničnej stanice v Bratislave, bezdomovci v tom majú jasno: oni neopustia svoje „bydlisko“. Len zopár z nich by sa dalo zlákať na lacnú stravu. Avšak čo ak im medzitým ich teritórium obsadia ďalší bezdomovci?

A tak ma napadlo, čo keby na vyriešenie tejto takmer patovej situácie na magistráte využili ešte viac fantázie. Mohli by bezdomovcom umožniť osprchovať sa, učesať, poskytnúť im čisté oblečenie (veď charity sa predbiehajú v zbere šatstva) a nech sa potom hrajú na cestujúcich. A keď sa nenájdu prostriedky a nezaberie žiadny iný skvelý nápad, čo keby medzi bezdomovcov prišiel filmový štáb a pred zahraničnými hosťami sa tváril, že nakrúca scény z pripravovaného filmu? Nepotrebovali by ani maskérov…

Nechcem vec zľahčovať. Sú rôzne dôvody, prečo sa ľudia stanú bezdomovcami. Avšak osud najmä tých, ktorí uprednostňujú alkohol pred podanou pomocnou rukou, by nemal znepríjemňovať život ostatným. Aj mne je nepríjemné, keď sa obšmietajú okolo ľudí, žobrú, zapáchajú… Ale ako vyriešiť ich situáciu za necelých 52 dní, keď sa to vládam nepodarilo za vyše dvadsať rokov?

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 714734x
Priemerná čítanosť článkov: 3504x

Autor blogu

Odkazy