Založ si blog

Osud vlády visí na vlásku… alebo 17. máj sa blíži

Tí, ktorí bez „výčitiek svedomia“ a akýchkoľvek predsudkov sledujú našu politickú scénu, vedia, že 17. máj 2011 je deň, kedy sa má v parlamente uskutočniť tajná voľba generálneho prokurátora. Tento akt nariadil Ústavný súd ako zopakovanie decembrovej tajnej voľby, nakoľko vtedy bolo porušené právo bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku na tajnú voľbu. Poslanci si totiž svoje hlasovacie lístky fotili do mobilných telefónov.

Mnohým koaličným politikom určite už stúpa adrenalín. Majú dilemu, ako nezvoliť D. Trnku za generálneho prokurátora. Z tohto dôvodu by radšej prijali verejnú voľbu. Asi sa k nej nejakou doteraz neznámou obštrukciou pokúsia prepracovať, lebo inak… osud vlády visí na vlásku.

Premiérka Iveta Radičová nenechala nič na náhodu. „Povinnú“ tajnú voľbu stihla prediskutovať s lídrami koaličných strán a osobne sa ubezpečiť o ich lojalite.

Nezávislý poslanec NR SR Igor Matovič, častý rebel s nepredvídateľnými reakciami, vyhlásil, že by súhlasil aj s obštrukciou voľby, len aby sa Iveta Radičová udržala na poste premiérky.

Nervozita v radoch poslancov stúpa najmä potom, ako sa Jozef Čentéš v piatok 13. mája vzdal svojej kandidatúry na post generálneho prokurátora. Ešte deň predtým povedal, že sa neplánuje kandidatúry vzdať. Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica ak sa Čentéš v piatok vzdal, „nebolo to jeho slobodné rozhodnutie, ale ho niekto o to požiadal a úplne smiešne sa vyhovoril na akúsi korupciu.“ Dodal, že Čentéš sa stal nástrojom na zmarenie tajnej voľby a je riadený koalíciou.

V médiách sa špekuluje o možnej rekonštrukcii vlády. Dokonca sa prepiera úvaha o tom, že Ivetu Radičovú by mohla v kresle premiérky nahradiť ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Ak by som aj pripustila určitú dávku fantázie, v tejto súvislosti by som vážne pochybovala o takomto kroku… Poviem iba toľko: Nikde nie je napísané, že ženu by mala nahradiť opäť žena… Druhý krát vstúpiť do tej istej rieky sa zväčša nevypláca… A napokon, nezabúdajme, že na slovenskej politickej scéne máme aj dosť mužov, ktorí by sa radi videli na čele vlády.

Moja otázka na záver: Myslíte si, že 17. máj 2011 prinesie nejakú zmenu vo vláde?

Vianoce 2012

23.12.2012

Solidarita s ukrivdeným kontra protest pani europoslankyne Flašíkovej-Beňovej

14.10.2012

Monika Flašíková-Beňová – poslankyňa Európskeho parlamentu za stranu Smer-SD, je členkou zahraničného výboru a pôsobí v socialistickej frakcii. V roku 1999 bola spoluzakladateľkou strany Smer, jej podpredsedníčkou bola v rokoch 2000 až 2004. V roku 2002 zasadla do poslaneckej lavice v Národnej rade SR a v roku 2004 sa po úspešných voľbách presunula do Európskeho [...]

Predvolebná dilema

06.03.2012

Iba tri dni nás delia od volieb, takže už by sa patrilo, rozhodnúť sa. Aj mňa prepadla predvolebná dilema.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 204
Celková čítanosť: 715447x
Priemerná čítanosť článkov: 3507x

Autor blogu

Odkazy